Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Sheet metal enclosure!



Μια πτυχή του homebrew είναι το κέλυφος της κατασκευής. Είτε είναι σχεδιασμένη να κάθεται στο γραφείο είτε να είναι στον ιστό της κεραίας κατά κανόνα είναι το ακριβότερο τμήμα της κατασκευής. Ένα άλλο πρόβλημα ίσως σοβαρότερο είναι το απλό γεγονός των διαστάσεων του κουτιού. Αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο σπάνια «είναι αυτό που ακριβώς χρειαζόταν». Το τελικό αποτέλεσμα είναι κωλοτούμπες για να χωρέσουν όλα μέσα (κάνοντας το service άσκηση νευρών σε περίπτωση που χρειαστεί) είτε κουτί κουνελοκασόνα (κουνέλι-box για τους γνωρίζοντες).  Αυτά τα προβλήματα ξεπερνιούνται πολύ απλά αν φτιάξουμε μονοί μας το κουτί!
Ένα φύλλο λαμαρίνας πάχους 1 χιλιοστού διαστάσεων 1χ2 μέτρα κοστίζει 15-20 ευρώ και μπορούν να κατασκευαστούν πολλααά κουτιά στην διάσταση ακριβώς που χρειαζόμαστε!
Οι διαστάσεις των κομματιών χαράζονται με κοπίδι και πολύ προσοχή πάνω στο λαμαρινόφυλλο (δίνοντας σημασία στην λεπτομέρεια!). Στην συνέχεια τα κομμάτια αποκόπτονται από το υπόλοιπο φύλλο με χρήση γωνιακού τροχού. Τα αρχικά βήματα θα καθορίσουν τελικά την ποιότητα κατασκευής του κουτιού. Όσον αφορά το δίπλωμα της λαμαρίνας (επειδή δεν έχω ακόμα στραντζόπρεσα…) αυτό γίνεται με τα χέρια. Το «μυστικό» για να γίνει σωστά η τσάκιση είναι να χαραχτεί ελαφρώς με τον γωνιακό τροχό η λαμαρίνα στο σημείο όπου θα τσακίσει. Τα κομμάτια δένονται μεταξύ τους με λαμαρινόβιδες ή ηλεκτροκολλούνται αναλόγως.
Το βάψιμο γίνεται με απλό σπρέι για μέταλλο.

Το επόμενο βήμα είναι η χρήση λαμαρίνας μαζεμένης από τον δρόμο (βλέπε εικόνα). Τίγκα στην σκουριά! Με ένα απλό πέρασμα με flapping disc η οξείδωση αφαιρείται και γίνεται brand new (λέμε τώρα…). Με ένα καλό βαψίμο όλα οκ.
Κάποιοι βλέπουν ένα σκουπίδι… κάποιοι βλέπουν κουτί για S band transverter! :-)

73 de SV1IXP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου