Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Αυτόματο τρύπημα πλακετών


Μετά από αρκετή αναμονή πλέον είναι έτοιμο και το σύστημα τρυπήματος πλακετών με χρήση μοντελιστικού σερβομηχανισμού και μικροελενκτη.
Το σύστημα βασίζεται στην βάση MB140/S και τον ταχυτροχο IB/E της PROXXON.
H λογική λειτουργίας είναι απλή και βασίζεται σε έναν μικροελεγκτή ΑTMEGA16 ο οποίος δημιουργεί το απαιτούμενο PWM (pulse width modulation) σήμα που χρειάζεται το servo για τον έλεγχο της θέσης του. Ρυθμιζόμενες παράμετροι μέσω διακοπτών είναι η αρχή και το τέλος της διαδρομής καθώς και η ταχύτητα διάτρησης. Οι παράμετροι αποθηκεύονται στην ανεξίτηλη μνήμη του μικροελεγκτή για ανάκληση κάθε φορά που ενεργοποιείται το σύστημα. Για τη ρύθμιση κρατάμε πατημένο το κουμπί SETUP κατά την ενεργοποίηση της τροφοδοσίας μέχρι να ανάψει το πρώτο led το οποίο μας ενημερώνει ότι ρυθμίζουμε την αντίστοιχη παράμετρο μέσω των κουμπιών  UP/DOWN. Για τη ρύθμιση των υπολοίπων παραμέτρων κρατάμε πατημένο το SETUP μέχρι να ανάσσει το επόμενο led ή το πατάμε στιγμιαία για να βγούμε από την διαδικασία του setup.
Μια extra λειτουργία/ευκολία είναι η απομάκρυνση του τρυπανιού από την επιφάνεια μας (πάνω στην οποία τρυπάμε) με την απενεργοποίηση του διακόπτη της τροφοδοσίας, η οποία υλοποιείται με την βοήθεια του relay όπως φαίνεται στο σχέδιο.
Με την πίεση ενός ποδοδιακοπτη ξεκινάει η διάτρηση.  
Ακολουθεί  ο κώδικας/σχηματικό/πλακέτα σε νέα δημοσίευση.


   73 de SW1IXP






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου