Για φορητές επικοινωνίες μέσω δορυφόρων χαμηλής τροχιάς FM φτιάχτηκε ένα εύκολα μεταφερόμενο σύστημα κάλων επιδόσεων και εργονομίας.
Για κεραία επιλέχτηκε η γνωστή Arrow η οποία αποσυναρμολογείται καταλαμβάνοντας λίγο όγκο , συναρμολογείται εύκολα και σχετικά γρήγορα , είναι αντοχής στις κακουχίες (πεσίματα, μηχανικό ζόρισμα των στοιχείων κ.α.) και διαθέτει ικανοποιητικές επιδόσεις στον αέρα.
Για ασύρματος επιλέχτηκε ο mobile της Yaesu FT-8800. Ο λόγος που επιλέχτηκε mobile μηχάνημα και όχι κάποιο full duplex χειρός (Kenwood TH-D7 , Icom IC-W32 κ.ά. ) είναι διότι κατά κανόνα τα mobile μηχανήματα διαθέτουν ανώτερο δεκτή από τα handheld (που σε μεγάλα αστικά κέντρα με τις πολλές ισχυρές εκπομπές κοντά στα 70 εκατοστά τα βρίσκουν σκούρα και μπουκώνουν) καθώς και περισσότερα βατάκια από τα 5 που έχουν τα μικρά (τα οποία θεωρητικά είναι αρκετά για επαφές αλλά στην πράξη είναι ανεπαρκή εξαιτίας των γνωστών large συναδέλφων). Κατά κανόνα η ισχύς εκπομπής που επιλέγεται είναι 10W (τόσα αντέχει το diplexer της arrow, αλλά στην ανάγκη παίζω και με 20W… ).
Η τροφοδοσία του μηχανήματος εξασφαλίζεται από μια μπαταρία λιθίου πολυμερούς (Lipo) τριών στοιχείων (11,1V) 1800mAh και η οποία υπερκαλύπτει την ανάγκη για ρεύμα του μηχανήματος (δίνει 20C δηλ. 36A συνεχόμενα μέγιστο ρεύμα).Η αυτονομία είναι ικανοποιητική αφού τα περάσματα διαρκούν λίγο και οι εκπομπές είναι σύντομες.
Κατά την διάρκεια του περάσματος ο ήχος καταγράφεται από ένα ψηφιακό δημοσιογραφικό εγγραφέα της Olympus που συνδέεται στην έξοδο data του μηχανήματος .Έτσι δεν χρειάζεται να απασχολούμαστε με σημειώσεις κατά την διάρκεια των επαφών.
Η χρήση ακουστικών είναι αναγκαία για τις δορυφορικές επαφές και για μεγαλύτερη ευκολία επιλέχτηκε ένα ζευγάρι ακουστικών υπολογιστή που διαθέτει και ενσωματωμένο μικρόφωνο ελευθερώνοντας έτσι ένα χέρι!
Επίσης πάνω στην λογική απελευθέρωσης του… ενός χεριού τοποθετήθηκε ένας διακόπτης PTT πάνω σε μια κατάλληλα διαμορφωμένη αλουμινογωνία η οποία με την σειρά της σφηνώθηκε ανάμεσα στο boom και το μαλακό χερούλι της arrow. Με αυτό τον τρόπο το ένα χέρι είναι συνεχώς ελεύθερο και χρειάζεται μονό για να αλλάζει την συχνότητα λήψης που και που.
Για την εύκολη και γρήγορη σύνδεση και αποσύνδεση όλων των καλωδίων κατασκευάστηκε ένα μικρό κουτί που συνδέεται στο μηχάνημα και φέρνει όλες τις συνδέσεις του μπροστά στην τσάντα. Συνδέεται συγκεκριμένα στο βύσμα του μικρόφωνου ,στην έξοδο ηχείου και στην έξοδο κεραίας του μηχανήματος. . Οι συνδέσεις που μας προσφέρει είναι δυο minijack 3,5mm για τα ακουστικά και το μικρόφωνο, ένα 2,5mm για το PTT, ένα 6-pin rj για να συνδέσουμε το κανονικό του μικρόφωνο αν θέλουμε και ένα BNC για την σύνδεση της κεραίας.
Συναρμολογούμε-συνδέουμε τα πάντα , περνάμε το τσαντάκι στον ώμο , φοράμε τα ακουστικά , πατάμε rec στο recorder, σημαδεύουμε την κεραία στον δορυφόρο, κάνουμε τα qso μας και με το ελεύθερο χέρι κάνουμε νοήμα ‘τι θες;’ στους περίεργους περαστικούς!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου