Ένα από τα προβλήματα που ενδέχεται να συναντήσουμε ως ερασιτέχνες είναι το πρόβλημα της τροφοδότησης δύο η περισσοτέρων κεραιών από τον ίδιο πομπό είτε για την αύξηση της απολαβής, είτε για να πετύχουμε ελλειπτική πόλωση, είτε γενικότερα για να πετύχουμε τα κατάλληλα χαρακτηριστικά εκπομπής της συστοιχίας κεραιών μας. Ένα σύνηθες εξάρτημα που χρησιμοποιείται είναι ένα απλό power splitter με το οποίο πετυχαίνουμε χωρισμό της ισχύος μας σε δύο η περισσότερα ίσα μέρη και ταυτόχρονα προσαρμογή των συνθέτων αντιστάσεων των γραμμών μεταφοράς ώστε να μην έχουμε στάσιμα στο σύστημα μας.Η θεωρία πίσω από αυτό είναι ευρύτατα γνωστή και μπορεί να βρεθεί εύκολα από διάφορες πηγές.
Ένας κλασικός τρόπος υλοποίησης είναι με ομοαξονικά καλώδια κατάλληλης σύνθετης αντίστασης και μήκους (περιττό πολλαπλάσιο ενός τετάρτου του μήκους κύματος του σήματος) και πάνω σε αυτό υπάρχουν πολλές παραλλαγές. Ο μεγάλος περιοριστικός παράγοντας είναι το γεγονός ότι στο εμπόριο βρίσκονται ομοαξονικά καλώδια συγκεκριμένων συνθέτων αντιστάσεων(50,75,100Ω) τα οποία μπορούν να μας προσαρμόσουν συγκεκριμένες σύνθετες αντιστάσεις .Υπάρχει όμως και μια άλλη σχετικά απλή στην υλοποίησης λύση η οποία μας λέει πολύ απλά… φτιάξε το δικό σου ομοαξονικό ‘καλώδιο’ στο μήκος και σύνθετη αντίσταση που χρειάζεσαι! Αυτό συνήθως υλοποιείται με την χρήση μεταλλικών διατομών που σχηματίζουν μια ομοαξονική γραμμή μεταφοράς (με την ευρεία έννοια), διηλεκτρικό κατά κανόνα είναι ο αέρας κάνοντας την κατασκευαστική μας ζωή ακόμα ποιο εύκολη! Ο εξωτερικός αγωγός συνήθως είναι τετραγωνικής διατομής για να μας παρέχει ευκολία στην στήριξη των βυσμάτων. Ο εσωτερικός είναι κυλινδρικός συνήθως.
Οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν είναι το εσωτερικό μήκος της πλευράς της εγκάρσιας διατομής του εξωτερικού αγωγού , η εξωτερική διάμετρος του εσωτερικού αγωγού και φυσικά το μήκος τους. Η σύνθετη αντίσταση μπορεί να υπολογιστεί από γνωστούς τύπους που βρίσκονται στη βιβλιογραφία και το διαδίκτυο . Επειδή όμως είναι σύνθετες σχέσεις απαιτούν πολλές πράξεις και υπομονή… Ευτυχώς κάποιοι καλοί συνάδελφοι έχουν μπει στον κόπο και έχουν φτιάξει προγράμματα στα οποία εισάγουμε τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της κατασκευής μας και μας δίνουν την σύνθετη αντίσταση χωρίς να μπούμε σε μεγάλους μπελάδες.
Πολύ κατατοπιστικό είναι το κείμενο του συναδέλφου LA0BY ( http://www.mydarc.de/la0by/Antenna_couplers.doc )με το αντίστοιχο πρόγραμμα υπολογισμού ( http://www.mydarc.de/la0by/ANTC.exe ) τα οποία μας λύνουν τα χεριά!
Με βάση αυτά κατασκευάστηκε ένα power splitter για να τροφοδοτηθούν δυο κεραίες σε ένα σύστημα για δορυφορικές επαφές ώστε να πετύχουμε κυκλική πόλωση. Είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και τα βύσματα είναι n type . Τα στάσιμα μετρήθηκαν και βρέθηκαν ίσα με 1:1,2 σε όλη την μπάντα των δυο μέτρων. Οι διαστάσεις είναι: 31,3mm η εσωτερική πλευρά του εξωτερικού αγωγού και 18mm η διάμετρος του εσωτερικού αγωγού. Το μήκος λ/4 υπολογίζεται για velocity factor μονάδα και μετριέται από κέντρο σε κέντρο των βυσμάτων.
Όλες οι παρατηρήσεις για βελτίωση της κατασκευής ευπρόσδεκτες.
73 de sw1ixp