Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Ιδιοκατασκευή tracking controller.

Για την ανάγκη στόχευσης ( χειροκίνητης και αυτόματης από τον υπολογιστή) των κεραιών μου σχεδίασα και κατασκεύασα ένα controller με χρήση μικροελεγκτή. Αποτελείται από την πλακέτα του κυκλώματος, μια οθόνη χαρακτήρων για απεικόνιση διαφόρων παραμέτρων και ένα πληκτρολόγιο για εισαγωγή στοιχείων. Η πλακέτα επικοινωνεί μέσω usb θύρας με τον υπολογιστή στον οποίο τρέχει το κατάλληλο tracking πρόγραμμα το οποίο στέλνει τα απαραίτητα στοιχεία (αζιμούθιο και ανύψωση ) στον controller.
Η λειτουργία του κυκλώματος είναι σχετικά απλή. Ένας μικροελεγκτής atmega16 διαβάζει μέσω των ενσωματωμένων adc τις τάσεις των ποτενσιομέτρων ανάδρασης που βρίσκονται πάνω στους ρότορες των κεραιών (δυο συνολικά) . Στην συνέχεια με βάση αυτές τις τιμές υπολογίζεται η θέση των κεραιών με ακρίβεια μιας μοίρας και απεικονίζεται στην οθόνη. Σε αυτόματη λειτουργία οι τιμές συγκρίνονται με τις τιμές που έχουν ληφθεί από τον υπολογιστή και αναλόγως κινούνται οι κεραίες. Σε χειροκίνητη λειτουργία μπορούμε μέσω του πληκτρολογίου να κινήσουμε τις κεραίες. Το πρόγραμμα που τρέχει στον μικροελεγκτή είναι γραμμένο σε bascom.
Τα ηλεκτρονικά οδήγησης των μοτέρ βρίσκονται σε άλλο κουτί και είναι ξεχωριστή κατασκευή για εύκολη αναβάθμιση του όλου συστήματος.
Αυτά συνοπτικά… Προσεχώς (βλέπε όταν θα έχω όρεξη για γράψιμο!) θα ακολουθήσει εκτεταμένη παρουσίαση μαζί με τα σχέδια κατασκευής (πλακετα, κώδικας κτλ.).

73 de SW1IXP